Arvokkaat pisteet tuomisina Porista

26.5. Pori Akatemia-NoPS 1-4 (0-1)

A-junnujen SM-karsinnan kolmanneksi viimeinen kierros pelattiin A-lohkon osalta kokonaisuudessaan toukokuun viimeisenä sunnuntaina. Keltamustan ohjelmassa oli vierasmatka Poriin, jossa sarjassa kolmantena olevan nokialaiset kohtasivat sarjakärki Pori Akatemian. Historian kirjat eivät vieraille paljonkaan mahdollisuuksia lupailleet, sillä porilaiset olivat vieneet nimiinsä kaikki viisi aiempaa kohtaamista.

Sama oli tahti askelten tänään ottelun alkuhetkillä. Vaikka SM-sarjapaikkansa jo aikoja sitten varmistanut kotijoukkue oli jättänyt monta runkopelaajaa kokoonpanon ulkopuolelle, oli etenkin jakson ensimmäinen vartti selvästi kotijoukkueen ja keltapaidoilla oli isoja käynnistysvaikeuksia. Vieraiden maalia vartioinut Eemeli Päiviö oli täystyöllistetty ensimmäisen vartin aikana ja kertaalleen pallo siivottiin väljemmille vesille aivan maaliviivan tuntumastakin. Pelin edetessä vieraatkin pääsivät pikku hiljaa peliin osalliseksi, mutta porilaisten kovan prässin ja fyysisen pelin alta ei montaakaan kontrolloitua hyökkäystä saatu aikaiseksi. 28.minuutilla yksi kuitenkin saatiin ja se muuttikin pelin kuvaa huomattavasti. Miro Lahtinen sai pallon haltuunsa keskiympyrän tienoilla, jakoi kuljetuksen päätteeksi laitaan Rasmus Seljavaaralle, joka sai jalkaansa sen verran auki, että onnistui lähettämään pallon maita pitkin maalille ja jälleen kerran oikean pakin tontilta hyökkäykseen mukaan hiipinyt Ukko Salo pääsi kenenkään estelemättä niittaamaan avausosuman. Tämä rauhoitti huomattavasti nokialaisten peliä ja loppujakso mentiinkin selvähkösti keltamustan tahdissa. Pari kohtuullisen hyvää tekopaikkaakin onnistuttiin luomaan, mutta näistä ei lisäonnistumisia nähty, joten tauolle vieraiden maalin johtoasemassa.

Jos oli ottelun alku vieraille hankala, niin toisen puolikkaan ensimmäinen vartti oli jopa katastrofaalisen heikkoa tekemistä. Mikään ei tahtonut onnistua ja pelinsä jälleen löytänyt kotijoukkue vyöryi päälle kuin hyökyaalto. Muutaman hukatun paikan jälkeen vähintäänkin ansaittu tasoitus syntyi kellon ehdittyä tunnin kohdalle. Yksi kotijoukkueen lukuisista kulmapotkuista tuotti tulosta, kun viisi minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Konsta-Kalevi Puustinen puski pallon voimalla yläriman alle. Tässä vaiheessa näytti siltä, että historia toistaa itseään ja porilaiset menevät menojaan. Toisin kuitenkin kävi, sillä viitisen minuuttia myöhemmin NoPS siirtyi uudelleen johtoon. Max Siljander pelasi Jonne Rosenbergin puolittain läpi, mutta kotivahdin onnistui peittää sen verran, että maalintekoon ei ollut asiaa. Rosenberg käännähti kuitenkin näppärästi päätyrajalla ja onnistui kaikkien yllätykseksi nostamaan pallon lähes nollakulmasta maaliin. Tästä vieraat saivat jälleen uutta uskoa tekemiseensä ja pelin kuva muuttui jälleen. Seuraavat hetket peli aaltoili päästä päähän ilman sen kummempia tilanteita kummassakaan kenttäpäädyssä. Lopullista ratkaisua alettiin sitten virittelemään 77.minuutilla. Tällä kertaa Rosenbergin hyvä syöttö löysi Siljanderin, joka eteni väkevästi päätyyn ja lähetti kovan matalan pallon maalille. Irtopallo kimpoili Salon ulottuville ja kesken karsinnan keltamustan riveihin siirtynyt Ukko pamautti jo neljännen täyosumansa vieden NoPS:n kahden maalin johtoon. Ja viitisen minuuttia myöhemmin homma oli lopullisesti paketissa, kun menneellä viikolla lainasopimuksella TamU:sta takaisin kasvattajaseuraansa siirtynyt Rosenberg huipensi vahvan toisen puoliaikansa 1-4-osumaan. Jonne eteni väkevästi rangaistusalueelle ja hieman myöhästynyt porilaistaklaus kaatoi NoPS-hyökkääjän sääntöjen vastaisesti. Viime kierroksella pilkun hukannut peluri ei tällä kertaa 11-metristä erehtynyt, vaan niittasi loppulukemat voimalla lähes keskelle maalia. Näin NoPS onnistui kaatamaan "peikkonsa" vieraskentällä lopulta puhtain lukemiin ja otti jatkon kannalta erittäin arvokkaat vieraspisteet mukaansa mukavan lyhyelle kotimatkalle lukemin 1-4.

Joukkue on viime aikoin näyttänyt luonnetta useampaankin otteeseen, eikä Porin iltapäivä tehnyt poikkeusta. Hienosti jengi kokosi rivinsä sysimustan toisen jakson alun ja tasoitusosuman jälkeen ja punnersi lopulta ansaittuun voittoon. Kolmen pisteen myötä yhdeksän varvasta on jo tukevasti SM-sarjan oven välissä, mutta viimeinen silaus on vielä tekemättä. Siihen riittää yksikin piste kahdesta jäljellä olevasta ottelusta tai vaihtoehtoisesti se, että HJS ja MaPS eivät onnistu kaikkia jäljellä olevia pelejään voittamaan. Siinäkin skenaariossa vertailtaisiin maalieroja ja sen vertailun kaksi parasta selviytyisi lopulta viiden joukkoon. Keltamustan maaliero on tällä hetkellä +2, maskulaisten -4 ja hämeenlinnalaisten -12. Hyvin on siis pullat tällä hetkellä uunissa, mutta vieläkään ei auta lopullisesti nuolaista.

Ensi viikonloppuna juhlitaan ylioppilaita ja muita valmistuvia, joten seuraavan kerran peliasu vedetään ylle vasta kahden viikon päästä sunnuntaina. Silloin Tapio Rautavaaran viheriölle saapuu vieraaksi sarjakärkeen tämän kierroksen jälkeen noussut VPS