Keltamusta jälleen SM-sarjaan!!!

9.6. NoPS-VPS 2-2 (0-1)

A-junnujen SM-karsintalohkojen viimeistä edellistä kierrokset olivat ohjelmassa kesäkuun toisena viikonloppuna. Etelän lohkossa sävelet olivat sikäli selvät, että kärkikuusikko oli erottunut selvästi ja mielenkiinto kohdistui enää KuPS:n ja PPJ:n taisteluun viimeisestä suorasta SM-sarjapaikasta. A-lohkossa puolestaan pakka oli vielä iloisesti levällään: VPS ja Pori Akatemia olivat varmoja SM-sarjajoukkueita ja FC Kirkkonummi Ykkösen joukkue. Kaikilla muilla seitsemällä joukkueella oli vielä mahdollisuus vähintään karsijan paikalle. NoPS tarvitsi toiseen perättäiseen SM-sarjapaikkaan joko yhden pisteen kahdella jäljellä olevasta ottelusta tai vaihtoehtoisesti HJS:n tai MaPS:n pistemenetyksiä. Karsinnan viimeiseen kotiotteluun saatiin vieraaksi sarjakärki VPS, joka oli tyrmännyt nokialaiset kevätkierroksella peräti 8-0. Oman mausteensa sunnuntai-iltapäivän kamppailuun tarjosi alusta, sillä molemmille joukkueille ottelu oli kauden ensimmäinen luonnonurmella, vieläpä hyvin kostealla sellaisella.

Juuri ennen kentälle lähtöä Hämeenlinnasta kuului kummia: FC Kirkkonummi oli sinnitellyt kahden pelaajan alivoimallakin maalittoman tasapelin HJS:n vieraana ja näin nokialaisten pääsarjapaikka sai sinettinsä jo ennen oman taiston alkuvihellystä. Liekö tietoisuus tästä vai mikä ollut syynä, mutta ensimmäinen parikymppinen oli kotijoukkueelta melkoista räpellystä. Jo ennen toisen peliminuutin täyttymistä palloa kaivettiin omasta maalistakin, kun VPS-pelurin keskitys painui sinne oman pelaajan lapikkaasta. Muutoinkin kapealla materiaalilla tänään operoinut "Vepsu" hallitsi alkuhetkiä lähes mielin määrin ja peikot Vaasan maaliskuisesta iltapäivästä alkoivat jo kummitella mielissä. Pikku hiljaa kotijoukkuekin kuitenkin sai koneet käyntiin ja hyökkäyksiä alkoi virrata kohti vaasalaisten kenttäpäätyä. Kunnolliset tekopaikat loistivat kuitenkin poissaolollaan ja parhaat tontit saatiinkin lukuisista erikoistilanteista, mutta toistaiseksi ruuti oli sen verran märkää, että avausjaksolla palloa ei onnistuttu vieraiden maaliin toimittamaan. Näin ollen tauolle lähdettiin vaasalaisjohdossa.

Toiselle puoliskolle tuli määrätietoinen kotijoukkue. NoPS otti kentän hallinnan lähes suvereenisti itselleen ja pakotti raitapaidat puolustuskannalle. Parin hyvän tilaisuuden jälkeen mukavan runsaslukuinen kotiyleisö pääsi avaamaan äänijänteensä kunnolla, kun vasemmalta laidalta väkevän nousun tehnyt Max Siljander huipensi upean soolonsa tasoitusosumaan. Tämän jälkeen mentiin hyvin pitkälti yhtä päätä, sillä parin vaihtomiehen voimin liikenteessä ollut sarjakärki alkoi selvästi väsähtää puolustusurakkaansa ja kun NoPS oli vihdoin saanut pallon kunnolla liikkeelle, näytti kotijoukkueen johtomaali vain ajan kysymykseltä. 68.minuutilla sellainen näyttikin jo olevan tulossa, kun Siljander pääsi tuikkaamaan lähietäisyydeltä ja vierasvahti haparoi pallon ensin tolppaan ja siitä maaliviivalle, mutta sen paremmalle puolelle pallo ei jaksanut, vaan vieraat selvisivät säikähdyksellä. Ja sitten kävi niin, kuin monesti käy: kun et itse tee, niin kaveri tekee. Kotijoukkueen alakerta sähläsi maalipotkun kanssa niin, että Lauri Ketola  sai lopulta kuljetella pallon tyhjänä ammottaneeseen NoPS-verkkoon ja näin vieraat jälleen edelle. Tämä lamautti kotijoukkueen tekemisen hetkeksi, mutta varsinaisen peliajan viimeisellä kympillä päättäväisyyttä alkoi jälleen löytyä. Juuri ennen täyttä aikaa Siljander sai pallon tällä kertaa oikealla laidalla, eteni hyvin boxiin ja juuri ennen laukausyritystä vaasalaispuolustaja vei "Makelta" jalat alta. Pallo pilkulle ja Siljander tasoitti itse lukemiksi 2-2. Kuuden minuutin yliajalla NoPS loi vielä useammankin paikan koko potin viemiseen, mutta enää sihti ei ollut kohdallaan ja näin Keskuskentän iltapäivässä päädyttiin lopulta pistejakoon.

Toinen perättäinen SM-sarjapaikka on nokialaiselle joukkueelle ja koko Nokian futikselle kova juttu. Viime vuonna paikka lunastettiin vasta karsinnan kautta, mutta tänä vuonna ollaan vähintään lohkon nelosia, joten siinäkin mielessä on otettu steppi eteenpäin. Karsinta mukaili hyvin pitkälti viime kevään tarinaa: vahva alku, keskellä aallonpohja, jonka jälkeen erinomainen loppukiri ja tässä sitä nyt ollaan. Saavutuksen arvoa korostaa se, että siinä missä viime kausi päästiin vetämään melko pitkälle samalla permanentilla, on tämä karsinta sisältänyt jos jonkinlaista säätöä. Etenkin puolustuslinja on elänyt lähes pelistä toiseen, eikä taida löytyä kahta perättäistä peliä, johon olisi lähdetty samalla nelikolla. Myös harmittavia loukkaantumisia on osunut talveen ja kevääseen turhankin paljon, mutta joukkue osoitti sitkeytensä silloin, kun sitä eniten tarvittiin ja palkinto seisoo nyt tässä!

Yksi peli on kuitenkin siis vielä pelaamatta ja se mitellään ensi viikon lauantaina Kauniaisissa. Panosta tuohonkin otteluun vielä riittää, sillä kotijoukkue "Grani" tarvitsee voiton pitääkseen haaveet SM-sarjasta elossa, kun taas NoPS puolestaan varmistaisi yhdelläkin pisteellä karsinnan kolmossijan ja yhden lähtöpisteen syksyn sarjaan.