Uutiset

Lauantaina Espooseen

P20 SM-karsinta jatkuu NoPS:n osalta tulevana lauantaina, jolloin edessä on sarjan ensimmäinen vierasottelu. Retki suuntautuu Espoon Matinkylään, jossa nokialaisten osalta karsinnan kolmatta ottelua isännöi EsPa. Joukkueet eivät ole aiemmin tällä sarjatasolla kohdanneet, mutta espoolaisilla on iso tonttinsa keltamustassa futis-saagassa. Syksyllä 2022 NoPS nimittäin varmisti ensimmäistä kertaa paikkansa SM-karsinnassa pelaamalla silloin HooGee/EsPa YJ nimellä kulkeneen joukkueen kanssa tasapelin Ikurin ikimuistoisessa illassa. Lauantain matsi Matinkylän tekonurmella starttaa klo 16.00. Sääennuste lupailee pääkaupunkiseudulle lumen, rännän ja veden sekamelskaa, joten toivoa sopii, että pisteistä päästään pelaamaan vähintäänkin tasapuolisissa olosuhteissa.

Viime kaudellakin lauantain isäntäjoukkue tunnettiin vielä HooGee/EsPa-nimellä. YJ sijoittui syksyn Ykkösessä viidenneksi, mutta sai paikan kevään SM-karsintaan täydennysmenettelyn kautta. Nyt pelataan siis Etelä-Espoon Pallon väreissä ja SM-karsinnan alku on ollut keltavihreille hieman hankala. Kolme ottelua ovat tuottaneet yhtä monta tappiota maalierolla 3-13. Ensin VPS haki pisteet Espoosta ja toisella kierroksella MaPS oli kotonaan selkeästi EsPa:aa parempi. Viimeisin kamppailu on reilun viikon takaa ja silloin paikallisvastustaja Tikka oli kotiottelussaan parempi lukemin 3-1. Sarja on kuitenkin pitkä, joten mitä vain voi vielä tapahtua.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠NoPS:n startti on ollut päinvastainen, sillä kaksi ottelua on poikinut kaksi niukkaa maalin voittoa. Pelillisesti on kuitenkin oltu vielä kaukana parhaasta ja esim. joulu-tammikuun treenipelien tekemisen tasolle ei ole päästy sarjan alussa kuin hetkittäin. On toki hyvä, että heikommallakin suorittamisella pistepussi on karttunut, mutta missään nimessä siihen ei voi luottaa, että näin kävisi jatkossakin. Niinpä lauantaina onkin tilauksessa kauden toistaiseksi ehjin ysikymppinen. Viime viikonlopun flunssa-aallon jälkeen sairastupa näyttää tyhjenemisen merkkejä, joten ainakin siinä mielessä tilanne on hyvä. Näin pitää toki ollakin, sillä EsPa-peli käynnistää yhdeksän päivän jakson, joka sisältää edustusjoukkueen pelit mukaan lukien peräti viisi ottelua. Rosterin syvyyttä mitataan siis lähitulevaisuudessa ihan tosissaan.

Pistepussi karttui FC Kirkkonummen kustannuksella

18.2. NoPS-FC Kirkkonummi 2-1 (1-0) 

Loppuviikon myteri oli vaihtunut kauniiseen auringonpaisteeseen, kun NoPS:n oli aika jatkaa A-junnujen SM-karsintaansa parin viikon tauon jälkeen. Viime viikonloppuna pakkanen esti pelaamisen, mutta nyt päästiin kotiyleisön eteen lähes ihanteellisissa olosuhteissa. Vastustajaksi Menkalan tekonurmelle oli saapunut sarjanousija FC Kirkkonummi, joka oli hävinnyt ensimmäiset kaksi kamppailuaan. NoPS sen sijaan kaivoi sarja-avauksessa niukan 2-1-voiton Maskun Palloseuraa vastaan. Keltamusta joutui päivän mittelöön hieman siipirikkona, sillä useampikin peluri joutui jättämään matsin väliin erinäisten syiden vuoksi.

NoPS sai kamppailuun unelma-alun, sillä jo ennen kolmannen peliminuutin täyttymistä pallo oli vieraiden verkossa hienon sommitelman päätteeksi. Maalivahti Eemeli Päiviö löysi puolipitkällä avauksellaan laitapakki Santeri Konttisen, jonka murtopallo puolestaan vapautti Samuel Kälvin. Tämä eteni boxiin, laittoi maita pitkin maalille ja Topias Karjalainen niittasi ensimmäisen SM-tason maalinsa voimalla keskelle maalia. Ensimmäinen puolituntinen oli suvereenisti kotijoukkueen. Mustapaitainen vierailija vetäytyi matalaan blokkiin ja antoi kentän suosiolla keltamustien temmellettäväksi. Valitettavasti kävin kuten niin monta kertaa ennenkin vastaavassa tilanteessa, että sormi lipsahtaa syvälle suuhun näissä tilanteissa. Yritelmät jäivät kerta toisensa jälkeen hieman vaisuiksi, eikä ylivoimasta hallintaa pystytty juurikaan muuntamaan laadukkaiksi tekopaikoiksi. Pari kertaa oli kuitenkin lisäosuma enemmän kuin lähellä. Ensin Max Siljander peippaili itsensä useammankin mustapaidan keskeltä tekopaikalle, mutta hieman pienestä kulmasta lähtenyt viimeistely-yritys pöllytti vain sivuverkkoa. Karjalainen sen sijaan pääsi lähelle toista osumaa, kun maalivahti joutui torjumaan Jonne Rosenbergin ampuman vaparin eteensä, mutta "Topin" yritys palautui pystypuusta kentälle. Kotijoukkueen kenttäpäädyssä ei oikeastaan koko avausjaksolla nähty mitään erityistä, mutta jakson loppua kohden nähtiin jo vivahteita tulevasta. Kotijoukkueen pelaaminen meni hieman näpertelyksi ja vieraat pääsivät muutamaan otteeseen vaarallisen oloisiin vastaiskuihin. Näistä kuitenkin selvittiin toistaiseksi kuivin jaloin ja näin tauolle lähdettiin kotijoukkueen maalin johtosemassa.

Toinen 45-minuuttinen oli sitten tällä kertaa nokialaisille meloista tervanjuontia. Vielä jakson alussa iso kuva ei muuttunut, sillä FC Kirkkonummi tyytyi edelleen pysymään passiivisessa muodossaan, mutta NoPS ikään kuin kutsui vieraansa mukaan pistetaisteluun runsailla virheillä ja heikolla kaksinkamppailupelaamisella. Mitä pidemmälle jakso eteni, sitä useammin vieraat pääsivät hyökkäämään rintamana kohti kotijoukkueen maalia ja vaikka kunnon tekopaikoille ei ollutkaan asiaa, niin vaaran merkit olivat ilmassa. 66.minuutilla näytti kuitenkin siltä, että keltamusta pääsisi kuin koira veräjästä, sillä 2-0-osumaan tarvittiin hieman vieraiden apuja. Rosenbergin kulma lipsahti FCK-molarin hyppysistä ja "Make" Siljander pääsi niittaamaan lähietäisyydeltä helpottavan oloisen maalin. Tämän jälkeen luulotauti iski pahemman kerran ja kun Aapeli Heikkilä iski vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin nopean vastaiskun päätteeksi kavennusmaalin, oli paniikki valmis. Lisäaikoineen viimeinen vartti oli lähinnä puolustustaistelua, jossa tehtiin kaikki junnufutiksen virheet, joita vain saattaa keksiä. Sinällään mitään hätää ei olisi ollut, kun vaan olisi pelattu, niin kuin osataan tai edes sinne päin, mutta tänään verta suorastaan kaivamalla kaivettiin omasta nenästä. Vieraat päästettiin kerta toisensa jälkeen vastahyökkäyksiin, purkupelaaminen oli luokatonta ja kaupan päälle kaverille tyrkytettiin erikoistilanne toisensa jälkeen. Lopulta vastarinta kesti kuin kestikin hamaan loppuun saakka ja lopulta erotuomarin armahtava päätösvihellys päästi keltamustat pälkähästä. 

Kaksi peliä on tuottanut yhtä monta 2-1-voittoa ja se on tietysti loistava asia. Tapaan ei kuitenkaan tänäänkään voi olla tyytyväinen. Aivan liian vaikeaksi tehtiin täysin omissa jaloissa ollut matsi. Jotenkin tuntuu, että pääkoppa ei nyt pysy täyttä 90-minuuttista mukana, sillä niin paljon epäjohdonmukaisuuksia kentällä on näissä kahdessa pelissä sattunut.

Selittäviä tekijöitäkin toki löytyy. Monta viime kauden runkopelaajaa on nyt pois ja erityisesti tähän matsiin jouduttiin kokoonpanoa rukkaamaan viikonloppuna lähes muutaman tunnin välein, kun poissaolijoiden lista piteni. Hienoa kuitenkin nähdä, että syvyyttä rosterista löytyy ja erityismainintana vielä, että tänään nähtiin ensimmäinen 08-peluri näissä karkeloissa, kun seuran oma kasvatti Kalle Räsänen kirmasi kentälle 67.minuutilla!

Tuloksellisesti startti on ollut siis loistava ja kun saadaan vielä pelin osa-alueita napsahtamaan paremmin paikoilleen, niin tavoiteltu SM-sarjapaikka on täysin otettavissa. Seuraavaksi onkin karsinnan ensimmäisen vierasmatsin vuoro, sillä tulevana lauantaina matkataan Espooseen EsPa:n vieraaksi.FC Kirkkonummi vieraaksi sunnuntaina

P20 SM-karsintasarjan A-lohko jatkuu NoPS:n osalta parin viikon tauon jälkeen tulevana sunnuntaina, kun Menkalan tekonurmelle saapuu vieraaksi sarjanousija FC Kirkkonummi. Viime viikonloppuna piti niin ikään pelata kotikentällä, mutta pakkanen siirsi Tikka-mittelön parin viikon päähän. Nyt sääennuste lupailee kuitenkin pyhäpäivälle erinomaista keliä, joten silloin päästään jälleen taistelemaan tuikitärkeistä sarjapisteistä.

FC Kirkkonummea ei ole tällä sarjatasolla ainakaan hetkeen aikaan nähty, mutta viime syksynä mustapaidat lunastivat paikkansa pääsarjan karsintaan sijoittumalla Ykkösen A-lohkossa toiseksi. Hyppäys sarjaporrasta ylemmäs ei ole tapahtunut aivan kivuttomasti, sillä kaksi toistaiseksi pelattua matsia ovat tuottaneet yhtä monta tappiota. Ensin kirkkonummelaiset taipuivat kotikentällään Ilvekselle lukemin 1-4 ja viime viikonloppuna tappiolukemat olivat samat VPS:n vieraana Vaasassa. Avauskierrosten vastustajat ovat kuitenkin olleet sarjan ennakkosuosikkeja, joten suurempia johtopäätöksiä ei nousijan iskukyvystä kannata vielä tehdä.

NoPS on saanut siis valmistautua FC Kirkkonummi-kohtaamiseen kaksi viikkoa, mutta aivan optimaalinen ei tämäkään ajanjakso ole ollut. Kelit ovat edelleen haitanneet toimintaa ja oma osansa oli myös lukioiden erinäisillä juhlilla. Nyt abit ovat kuitenkin onnellisesti lukulomalla ja Wanhatkin tanssinsa tanssineet, joten nyt päästään jälleen tositoimiin. Sarja-avaus tuotti tiukkojen vaiheiden jälkeen 2-1-voiton MaPS:ta, mutta ensi-ilta jätti paljon parannettavaa. Mistään isommasta rakenteellisesta ongelmasta ei kuitenkaan ollut kysymys, vaan lähinnä huolimattomuusvirheistä ja vääristä valinnoista. Näiden määrä kun saadaan sunnuntaina pienemmäksi, niin usko on vahva, että kotiyleisö saa taas ilon aihetta Menkalan reunamilla.


Sarja alkoi onnekkaalla voitolla

4.2.24 NoPS-MaPS 2-1 (1-1).


A-junnujen kauden 2024 SM-karsinta alkoi keltamustan osalta kotoisessa Menkalassa, johon vieraaksi oli saapunut sarjanousija MaPS. Maskulaiset olivat nousunsa jälkeen vahvistuneet muutamalla turkulais-taustaisella pelaajalla, joten odottaa sopi, että vastaan asettui laadukas joukkue. Kotijoukkue puolestaan listasi tänään kokoonpanoon kaksi uutta kasvoa: viime kauden Suomen mestari Ilveksen riveistä Nokialle olivat siirtyneet tänään avauksessakin nähty Juhani Järvinen sekä kakkosmaalivahdin roolia hoitanut Saku Lehtonen. Vastikään Tampere Unitedin pitkät sopimukset kirjoittaneesta triosta olivat tänään nokialaisten mukana Jonne Rosenberg ja Niilo Jalkanen, kun taas Verneri Maunuksela esiintyi sinivihreiden riveissä Lahdessa. Aivan viime talven kaltaista yleisöryntäystä ei tänään nähty, mutta reilusti yli sata silmäparia oli tänäänkin saapunut Menkalan reunamille todistamaan nokialaisten futiskauden 2024 alkua.

Ja se alku olikin synkkä. NoPS oli alkuhetket aivan telineissä ja jo kuudennella minuutilla palloa saatiin kaivaa omasta repusta. Vapaapotku toimitettiin maalille ja Adrian Pozo Hernandez pääsi kenenkään estelemättä puskemaan pallon voimalla yläriman alle ja näin maskulaiset saivat kampanjalleen unelmastartin. Kauaa ei kotijoukkue joutunut kuitenkaan murheen alhossa vaeltamaan, sillä tasoitus oli tosiasia jo pari minuuttia myöhemmin. Samuel Kälvi prässäsi pallon mallikkaasti Järviselle, joka haastoi kohti maalia ja MaPS-peluri joutui hänet kaatamaan. Rosenberg jatkoi viime kaudelta tuttua varmuutta rangaistuspilkulta ja näin puntit olivat jälleen tasan. Siihen avausjakson ilonaiheet nokialaisittain sitten jäivätkin, sillä peli oli molempiin suuntiin melko kaoottista. Oman muodon sisään pääsi pelaamaan aivan liian helposti ja puolustuslinja oli kerrasta toiseen hätää kärsimässä. Ja oma pallollinen pelaaminen tuotti käytännössä pelkkiä harhasyöttöjä. Pariin otteeseen päästiin jonkinlaiselta tontilta sentään yrittämään, mutta mitään kovin vaarallista ei onnistuttu luomaan. Toisessa kenttäpäädyssä maalivahti Eemeli Päiviö oli sen sijaan täystyöllistetty, mutta pääosin hommat toki olivat melko helppoja pystypallojen ja keskitysten koppaamista. Kertaalleen Päiviö joutui kuitenkin venyttämään tosissaan pitääkseen numerot ennallaan. Se onnistui ja näin tauolle lukemista 1-1.

Viime kaudellakin avausjakso oli monesti nihkeä, mutta tauon jälkeen tahti muuttui. Tänään ei niin kuitenkaan käynyt, vaan sama sekoilu jatkui myös toisella nelivitosella. Vähäisetkin hyökkäysaihiot hukattiin hätäilyyn ja vääriin ratkaisuihin, joten lähellekään tekopaikkoja ei ollut käytännössä mitään asiaa. Vieraat sen sijaan voittivat isolla prosentilla kaksinkamppailuja, saivat niiden kautta pallon useimmiten haltuunsa ja osasivat vielä tehdäkin sillä jotakin. Useampikin MaPS-viritelmä näytti keltamustasta näkökulmasta huolestuttavalta, mutta mihinkään huippupaikoille eivät vieraatkaan lopulta onnistuneet hankkiutumaan. Pari vaarallisen oloista laukausta toki nähtiin. Ottelun loppua kohti tunteetkin alkoivat kentällä hieman kuumenemaan, eikä kumpikaan yhdistelmä vaikuttanut järin tyytyväiseltä tuomarikolmikon toimintaan. Mitään sikailuja ei nähty, mutta kaiken kaikkiaan keltainen viuhui Menkalan iltapäivässä 11 kertaa molempien vaihtopenkkien saatua myöskin oman osansa kortti-showsta. Kenties ratkaisevin kortti nähtiin 82.minuutilla, kun erotuomari Henrik Sandmark näki maalintekopaikkaan pyrkineen Rody Abdallahin korostaneen kaatumistaan liiaksi ja näin MaPS-kapteenin matsi päättyi ennen aikojaan. Miesylivoiman turvin NoPS sai vihdoin ja viimein hallinnan ja onnistui myös luomaan tekopaikkoja. Ensin Veeti Nieminen puski Niilo Jalkasen antamasta kulmapotkusta hiuksen hienosti takatolpan ohi. Varsinaisen peliajan viimeistä edellisellä minuutilla peliväline päätyi kuitenkin samaisen pystypuun oikealle puolelle hienon sommitelman hedelmänä. Laitapakki Kasperi Ala-Tala riisti pallon laidallaan, ohitti väkevästi vartijansa ja laittoi sitten millimetrin tarkasti takaviistoon Jalkaselle, jonka maanuoliainen sujahti aivan maalin alanurkkaan päästäen kotiyleisön juhlimaan tärkeää täysosumaa. Yliaikaa pelaattiin viitisen minuuttia ja vaikka vieraat pääsivät vielä pariin kertaan uhkailemaan, niin lopulta avauspisteet jäivät Nokialla lukemin 2-1 (1-1).


Ei nähty mitään jalkapallon hienouksia, mutta värikkäitä vaiheita ja tunteita ei Menkalan iltapäivästä puuttunut. Keltamusta saa olla todella tyytyväinen lopputulemaan, sillä minkäänlainen vääryys ei vieraidenkaan voitto olisi ollut. Peliesitys jättikin todella paljon parannettavaa pelin aivan jokaisella osa-alueella. Sen varaan ei todellakaan voi laskea, että nähdyn kaltaisella esityksellä pistepussi jatkossa tässä sarjassa karttuisi. Usko on vahva, että alkukankeuden ja -jännityksen jälkeen homma lähtee kuitenkin rullaamaan ja jo seuraavassa matsissa nähdään huomattavasti parempi NoPS.

Se seuraava matsi on ohjelmassa ensi viikon lauantaina eli 10.2. Silloinkin pelataan Menkalassa ja silloinkin vieraaksi saapuu sarjanousija. Tuolloin Nokialle saapuu Espoon Tikka, joka tänään taipui sarja-avauksessaan Pori Akatemialle maalein 0-3.

Taas mennään!

Päivät ovat jo alkaneet selvästi pidentyä ja futiskansalle selvä talven taittumisen merkki on vanhimpien junioreiden SM-karsintojen alkaminen. B-ikäiset aloittivat karsintansa viime viikonloppuna ja tulevana viikonloppuna on myös A-junnujen aika aloittaa juhannukseen asti kestävä urakkansa. Nokialla tätä herkkua on tarjolla nyt toista lopputalvea, kevättä ja alkukesää putkeen. NoPS raivasi viime kaudella tiensä jatkokarsinnan kautta syksyn SM-sarjaan, jossa lopullinen sijoitus oli kymmenes. Samalla varmistui paikka kauden 2024 karsinnassa.

Keltamusta lähtee alkavaan kauteen hieman uudistuneena. Pari pelaajaa kasvoi ikänsä puolesta ulos A-junnuista, mutta toinen heistä jatkaa pelaamistaan joukkueessa yli-ikäisyyssäännön turvin. Toisesta päästä pukkasi sisään kymmenkunta pelaajaa, kun viime kaudella B-junnujen Ykköseen nousun takuumiehinä toimineet "nollakutokset" liittyivät jengiin. Lisäksi ulkopuolelta on saatu ryhmään vahvistukseksi muutama peluri. Viime kauden menestys poiki upeita asioita myös henkilökohtaisella tasolla, sillä neljä viime kauden runkopelaajaa pääsi ottamaan kauan odotetun stepin ja jatkavat uraansa miesten Kakkosen joukkueissa. Muutama näistä tultaneen kuitenkin näkemään alkavallakin kaudella myös kasvattajaseuransa väreissä.

Pre-season ei ole sujunut aivan optimaalisesti. Kelit ovat ailahdelleet paljon, eikä kentänhoitokaan ole aina ollut ihan parhaalla tasolla. Kaikki tarvittava on kuitenkin saatu tehtyä, joten tekosyitä on turha näistä hakea, jos homma ei lähde kulkemaan. Treenipelejä on takana viisi: joulukuussa kaatuivat peräjälkeen HJS ja Ilves, mutta tammikuussa on menty tuloksellisesti mollissa, sillä sekä VJS, Pöxyt että HJK ovat olleet parempia. Tulosten takaa löytyy kuitenkin paljon hyvääkin ja kunhan muutamia puolustuspelaamisen haasteita saadaan selätettyä, niin tavoitteeksi asetettu SM-sarjapaikka on tälläkin kaudella saavutettavissa.

Sarja alkaa keltamustien osalta poikkeuksellisesti kolme kotiottelulla, sillä toisen kierroksen vastustaja Tikka ei löytänyt inhimillistä alkamisaikaa kotiottelulleen ja niinpä joukkueet päättivät vaihtaa kotiotteluiden paikkaa päikseen. Kun vielä helmikuussa kohdataan peräjälkeen kaikki sarjanousijat, on sanomattakin selvää, että sesongin alku on nokialaisille erittäin tärkeä.

Avausvastujaksi kotoiseen Menkalaan saadaan Maskun Palloseura. MaPS sijoittui Ykkösen A-lohkossa viime syksynä toiseksi ja varmisti näin paikkansa valtakunnan korkeimmalla sarjatasolla. Maskulaiset on kohdattu viimeksi syksyllä 2022, jolloin NoPS haki Maskusta Ykkösen sarjapisteet lukemin 0-3. Sen tuoreempaa näköhavaintoa ei raitapaidoista ole, joten jonkinasteinen mysteeri Nokialle sunnuntaina saapuu. Oman mielenkiintonsa avausotteluun tuo myös se seikka, että NoPS:n toiminnanjohtaja Leena Allenin aviopuoliso John siirtyi viime kauden jälkeen maskulaisten organisaatioon ja on mukana myös A-junnujen toiminnassa.

Sunnuntaina klo 13.00 siis tärähtää! NoPS oli viime kaudella sarjan yleisömagneetti ja etenkin avauskierrosten yleisömeri Menkalan kinosten keskellä on jäänyt elävästi mieleen. Joukkue esittääkin nöyrimmän toiveen, että niin vanhat kuin uudetkin nokialaisfutiksen ystävät löytävät jälleen sankoin joukoin tiensä tukemaan omiaan. Pääsarjafutis on nimittäin jälleen rantautumassa kylään!